Úton önmagunkhoz

"A nyilvánvaló dolgok legtöbbször rejtve maradnak előttünk. Annyira a szemünk előtt vannak, hogy egyszerűen nem vesszük észre őket." Thomas Schafer

Kéretlen „jó”tanácsok

2015. december 10. 08:47 - ildiko.szabo

Kapjuk és adjuk is őket.

Hogy mik ezek? A kéretlen tanácsok…

Sokszor nem vesszük észre, hogy mit is szeretne a másik. Beszélgetünk valakivel, meghallgatjuk. Elképzelhető, hogy neki csak ennyire volna szüksége, hogy hallgassuk. Ne tovább, de mi már rázendítünk és osztjuk az „észt”… Kérte? Nem, valószínűleg még csak nem is utalt rá, de ez valahogy belénk rögzült.

És addig sem kell a saját kis csomagjainkban kutakodnunk. Inkább máséban turkálunk.

Óriási csapda ez! Hogy miért? Mert mindenkinek a saját problémája a féltve dédelgetett kis tulajdona. Mi meg oda állunk és pár huszárvágással elintézzük. Mintegy megfosztjuk a problémájától. Fel is dühítjük, magunkra is haragítjuk sok esetben a másikat ezzel a hozzáállásunkkal.

Lehet, hogy a probléma tényleg nem is olyan óriási. De a másiknak fontos, hogy a saját útján egyedül mehessen végig és lássa meg a megoldást. Nem vehetjük el más problémáját! Gondoljunk erre. Meg kell tanulni tiszteletben tartani a másik lelki síkját.

Inkább tegyük fel a kérdést: „Szeretnéd hallani a véleményemet? Vagy csak kibeszélni szeretted volna magadból?”

És ha igen a válasza, akkor se mindent tudó bölcs bagolyként zendítsünk rá, hanem csak mondjuk el, mi mit gondolunk a témáról.

Természetesen a másik oldalon kapjuk mi is ezeket a cukiságokat. Cukiságok egész tárházát képesek ránk zúdítani, ha hagyjuk… és itt van a nagyon fontos szempont! Ha hagyjuk…

Mert mit csinálok, ha hagyom? Kitárulkozom, teljes egészében a másik elé tárom a problémámat, vele együtt a bensőmet. Utána pedig legtöbbször jön a kattogás a véleménye hallatán. Valószínűleg én ezt nem akartam hallani, csak elmondani akartam. Tanácsot, na, azt már nem, köszönöm! Nem akartam én agyalni, csak beszélgetni.

Az is előfordul, hogy még nem vagyok azon a szinten, hogy elfogadjam a tanácsot, ami ráadásul legtöbb esetben szubjektív. És igen, lehet, hogy a másik sincs azon a szinten, hogy joga lenne osztogatni, pláne nem kéretlenül.

Csak éppen divat belemászni a másik életébe, érzéseibe. "Én aztán tudom" felkiáltással, majd én aztán megmondom hozzáállással mindent lehet!

Mások vagyunk, másként érzünk, más az életünk. Óriásiak a nézőpontbeli különbségek. Hiszen más a szemszög. A magunkkal hozott mintáink és életünk során begyűjtött történeteink sem azonosak. Még akkor is, ha mi is átéltük, megéltünk hasonlót. Azóta mi is fejlődtünk, a másik pedig nem azonos velünk!

Mi a módja, hogy felvértezzük magunkat ezek ellen a tanácsok ellen?

Kellenek a határok.

Legyenek határaink, hogy mikor, hol, kinek és legfőképpen mennyire tesszük magunkat pellengérre. A határok felállításával és tiszteletben tartásával elkerülhetőek ezek a sokszor sebző „jó” tanácsok is.

De ez már egy másik téma…

Szólj hozzá!

Kötélhúzás

2015. december 09. 09:50 - ildiko.szabo

Elránt, visszarántom.

Elrántom, visszaránt.

Nem látom, ki van a kötél másik oldalán.

És megint elránt.

Valami azt súgja: Vissza kell rántanom!

Vissza tudom rántani?

Nem, mert inkább látni, megismerni akarom!

Jobban megnézem, ki van a kötél túloldalán?

És saját magam másik oldalát látom!

Vissza tudom rántani? Nem, mert nem akarom.

Már nem akarom...

Nem rángatom.

Elengedem a kötelet...

És hagyom, hagyom, hogy tanítson.

Másik felem által saját gyengeségeimet látom.

Önmagamat tanulom.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Időfosztogatók

2015. december 08. 10:24 - ildiko.szabo

Kincs az idő, legfőképpen a sajátunk. Mégis fosztogatjuk, pazaroljuk. Kényelmes kis kibúvókat gyártunk, kifogásokat sorolunk fel, mondván: „Nekem erre nincs időm!”

Biztos? Régi közhely, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akarja. Azonban, mint a viccekben, a közhelyekben is rejlik némi igazság.

Érdemes beosztani az időnket, félre tenni a felesleges dolgokat. Hasznosan, tartalmasan eltölteni napjainkat. Ha igazán akarunk valamire időt szakítani, menni fog. Csak meg kell szabadulni a haszontalan elfoglaltságoktól. Átcsoportosítani az energiáinkat. Leszokni a halogatásról.

Az év utolsó napjaiban, amikor tartalékaink kezdenek kimerülni, a tennivalók pedig sűrűsödni, különösen fontos ez az átrendezés. Akár csak gondolatban, vegyük végig, hogyan telik egy napunk, és ha nyitottak vagyunk, egyből látni fogjuk, hol csúszik ki az irányítás és engedjük be napjaink ajtaján a kis komisz fosztogatókat.

Nagyon sok időrabló tevékenységet folytatunk. Észre sem vesszük és elszáll akár egy hét is anélkül, hogy tényleg valami értékessel töltöttük volna ki azt a 168 órát. Pedig ez rengeteg idő, főleg ahhoz, hogy semmiségekkel töltsük ki.

Tudom, sokszor nehéz megálljt parancsolni a megszokottnak. Benne vagyunk egy mókuskerékben, csináljuk, amiről úgy gondoljuk, hogy csinálnunk kell.

Úgy gondolom, mindannyian tisztában vagyunk vele, mik a mi kis mumusaink, időfosztogatóink. Szabaduljunk meg tőlük, adjunk helyet az igazán fontos, értékes tevékenységeknek és sokkal jobban fogjuk magunkat érezni!

 

 

„Az idő ingyen van, de megfizethetetlen. Nem birtokolhatod, de kihasználhatod. Nem tudod megtartani, de képes vagy kitölteni. Amit egyszer elvesztegettél, soha nem kaphatod vissza.”

                                                                                                                      Harvey Mackay

Szólj hozzá!

Hűség

2015. december 07. 12:21 - ildiko.szabo

Megfogott az alábbi idézet: „Hűségesnek lenni nem azt jelenti, hogy régimódi vagy, hanem azt, hogy szereted, tiszteled és becsülöd azt az embert, aki melletted van.”

Ez így igaz! Azonban úgy gondolom, még ki lehet egészíteni néhány gondolattal. Mint például:

Tudom-e szeretni, tisztelni, becsülni önmagamat az adott társ oldalán? Mennyire vagyok én rendben? Hiszen a hűség vagy akár a hűtlenség is megmutatja, hol tartok én a lelki fejlődésem útján.

Miért gondolom így? Mert egy kapcsolat működésének a titka a folytonos adok-kapok egyensúlyában rejlik. Legalább is így kellene lennie. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy mi is szereplői vagyunk, nem csak a párunk. Ha csak a másikra fókuszálok és azért vagyok hűséges, mert az társadalmilag elvárt, az kevés.

Hűséges tudok-e maradni? Azért, mert nekem erre a kapcsolatra van szükségem. Azért, mert engem ez kielégít. Azért, mert tisztelnek, szeretnek, támogatnak ebben a kapcsolatban. Mert úgy lehetünk egy pár, hogy közben önmagam maradhatok. Nem rombolnak-e engem azok a kompromisszumok, amiket kötök?

Kell lennie mindkét fél számára egy saját magának fenntartott kis szigetnek. Ami csak az övé. Meg kell őrizni ezt a saját magunk számára kiépített kis helyet. Néha természetesen áthajózhatunk egymáshoz, de kell, hogy megmaradhasson a saját lényünk, egyéniségünk.

Adni és elfogadni is csak úgy tudok, ha önmagamban megtaláltam és fenntartom a harmóniát. Még valami... sokan vannak benne olyan kapcsolatban, ahol folyamatosan ők adnak. A másik a tőle lecsapolt szeretetből, energiákból táplálkozik. Vagy éppen fordítva, amikor valaki csak elvár, de semmit nem nyújt cserébe.

Ezek a kapcsolatok aztán egyszer csak kifulladnak. Az egyensúly hiánya miatt megszűnnek lélegezni és mindkét fél kifárad.

Adni és kapni! Ez a titka, ha van egyáltalán titka egy hűséges, tiszteleten alapuló párkapcsolatnak.

A hűséget önmagában nem gondolnám erőfeszítésnek. Ha azzá válik, akkor érdemes mélyre ásni és átrágni magunkat a kapcsolat útvesztőjén. Mert ahol megjelenik a küzdelem, akár a hűségért, ott már megváltoztak az energiák. Ha már küzdeni kell valamiért, ha csak belefeszülve érhetünk el eredményeket, akkor ott valami nincsen a helyén, elcsúsztak a dolgok.

Szeresd, tiszteld, becsüld önmagadat és azt az embert, aki melletted van! Úgy vélem, ez az igazán fontos manapság...

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása