Úton önmagunkhoz

"A nyilvánvaló dolgok legtöbbször rejtve maradnak előttünk. Annyira a szemünk előtt vannak, hogy egyszerűen nem vesszük észre őket." Thomas Schafer

Időbeosztás

2016. augusztus 29. 08:27 - ildiko.szabo

Fejvesztve rohansz? Úgy érzed sosem elég az időd? Azt sem tudod hol áll a fejed és még regiment a tennivaló? Elvégzendő feladataid temetnek maguk alá? Állj meg egy pillanatra és gondold át a lépéseidet! Mi a fontosabb? Hogy minél több helyen megfelelj, de fél gőzzel legyél benne az adott feladatban? Felszínesen végezd el a feladataidat vagy értéket teremts?

Ha fejvesztve rohansz, garantáltan nem fogod tudni nyugodtan álomra hajtani a fejed. Tele lesz ugyanis el nem végzett vagy félig elvégzett feladataid kísérteteivel. Ott lesz a bűntudat is, hogy mire vagy kire nem fordítottál elég időt. Például, nem voltál együtt a gyerekeddel. Vagy együtt voltál vele, de csupán sofőri vagy személyi asszisztens minőségedben. Azt meg nem igen lehet minőségi kapcsolódásnak nevezni. Kutyafuttában kommunikáltál a pároddal? Utána csodálkozol, felére sem emlékszel, amit megosztott (próbált megosztani) Veled.

Mindig tele a naptárad és mégsem mondasz soha senkinek és semmire nemet? Hidd el, szükség van a nemet mondásra is. Miért? Így sikerül meghúzni határaidat. Így tudod megóvni saját lelked egészségét. Amikor már túl sokan, túl sok kéréssel léptek be a privát szférádba, sértették meg határaidat, elfáradsz. Azt veszed észre a telefonod csörgése is dühöt vált ki és kattog benned a „Hagyjanak már békén!” felkiáltás. Nem tudsz örülni olyanoknak sem, akik korábban örömmel töltöttek el. Ha ezeket éled, ott, akkor mond ki: NEM!

A másik, amikor valamiféle félreértelmezett megfelelési kényszertől hajtva elérhető vagy. Mindig, mindenhol, mindenkinek. Miért is? Illemből? Így tanították, félreértelmezett őszinteségre neveltek.

Van egy jó hírem és van egy rossz! Így: kettő az egyben! A fent felsorolt helyzetekből nem is olyan nehéz kilábalni. Pár változást kell beiktatnod az életedbe. Mint például: időbeosztás, prioritások felállítása, határok meghúzása. Mitől jó és mitől rossz a hír? Ami jó benne: létezik megoldás. A rossz, hogy rajtad kívül senki sem tud változtatni az életeden. Neked kell beosztani az idődet, átgondolni a fontossági sorrendeket és meghúzni a saját határaidat. Felelősséget vállalni saját magadért, saját életedért.

Érdekel a hogyan? Várlak szeretettel, keress bátran, találkozzunk! A gyakorlást azonban már ma elkezdheted…

Sok szertettel: Szabó Ildikó

Amennyiben tetszett a cikk, szeretettel ajánlom a blogomon található további írásokat. Életről, kapcsolatokról, gyermeknevelésről, önismeretről és még sok-sok érdekes, sokunkat megmozgató témáról, úgy, ahogyan én megélem, érzékelem. Jó olvasgatást kívánok! Itt találhatod: www.szildi.blog.hu

 

Szólj hozzá!
Címkék: Mindennapok

A bejegyzés trackback címe:

https://szildi.blog.hu/api/trackback/id/tr688900980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása